Λιγοστά είναι τα αφιερώματα περιοδικών για το παπαδιαμαντικό έτος. Έλαμψαν, δηλαδή, δια της απουσίας τους τα λογοτεχνικά περιοδικά. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αφιερωματικό τεύχος του περιοδικού «Το Δέντρο», ενώ αφιερωματικές σελίδες συναντάμε σε δυο-τρία άλλα («Κουκούτσι», «Διαβάζω», «Νέα Ευθύνη»). Πιο αισθητή είναι η αδιαφορία του επαρχιακού Τύπου, με εξαίρεση τις αφιερωματικές σελίδες της ετήσιας έκδοσης «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών», που έκανε την πρεμιέρα του Έτους, ένα μεγάλο τμήμα της εξαμηνιαίας έκδοσης «Τα Αιτωλικά», όπου αποθησαυρίστηκαν τα κείμενα τριών Ημερίδων στις πρωτεύουσες της Αιτωλίας, και δύο ευβοϊκά αφιερώματα στα περιοδικά της Χαλκίδας, «Τα Νεφούρια» και το «manifesto». Σε αυτό το μάλλον φτωχό τοπίο, δυο πρωτότυπα αφιερώματα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες της κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη.
1) «Θέμα», Εβδομαδιαία εφημερίδα της Χαλκιδικής, Τεύχος 38ο,
17 Μαρτίου 2011
Το αφιέρωμα για το επετειακό έτος Παπαδιαμάντη καταλαμβάνει τις οκτώ σελίδες του 24σέλιδου της εφημερίδας. Την επιμέλεια φέρει ο ιστορικός Νίκος Καραμανάβης. Ανασύρονται κείμενα σχετικά με το θάνατο του Παπαδιαμάντη από εφημερίδες και περιοδικά του Ιανουαρίου του 1911. Καταρχάς, στο πρώτο δισέλιδο, αναδημοσιεύονται η αγγελία θανάτου και άρθρο του Μ. Σωφρονιάδη, από την πρωινή εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης «Πρόοδος», τα οποία παρουσιάζει με υπομνηματισμό ο ιστορικός Χρήστος Γ. Ανδρεάδης. Να προσθέσουμε, όσο αφορά τον Σωφρονιάδη, ότι πρόκειται για τον πολύ γνωστό τότε λόγιο αρθρογράφο του ελληνικού Τύπου της Κωνσταντινούπολης, φαρμακοποιό το επάγγελμα, Μιχαήλ Σωφρονιάδη. Προ εξαετίας εκδόθηκε συλλογή άρθρων του της περιόδου 1905-1921, ενώ, το 2003, είχε επανεκδοθεί η μελέτη του «Η άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως υπό των Τούρκων τω 1453», την οποία είχε δημοσιεύσει σε σειρά επιφυλλίδων το 1919 και την είχε εκδώσει, την επόμενη χρονιά, σε βιβλίο.
Ένα δεύτερο δισέλιδο έρχεται και πάλι από την Κωνσταντινούπολη, αυτή τη φορά, από αναδίφηση στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Απ’ όλα», που εξέδιδε για μια δεκαετία (1910-1920) ο Συριανός την καταγωγή Θόδωρος Καβαλιέρος Μαρκουίζος. Αναδημοσιεύονται σύντομο κείμενο του ιδίου και το διήγημα «Το νησί της Ουρανίτσας». Εικονογραφείται με ζωγραφικό πορτρέτο του Παπαδιαμάντη από τον μαθητή του Κόντογλου Γεώργιο Γλιάτα. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με αναδημοσιεύσεις από την «Εφημερίδα των Κυριών» της Καλλιρρόης Παρρέν (την αγγελία του θανάτου και το διήγημα «Η Πεποικιλμένη») και από την θεσσαλονικιώτικη εφημερίδα «Νέα Αλήθεια» (κείμενο του ιστορικού της Θράκης Κωνσταντίνου Κουρτίδη). Στην τελευταία σελίδα, ο επιμελητής του αφιερώματος εντοπίζει μια διακειμενική συνομιλία ανάμεσα στο διήγημα του Παπαδιαμάντη «Τρελή βραδιά», του 1901, δημοσιευμένο στο Εθνικόν Ημερολόγιον Σκόκου και το ποίημα «Ο Μπαταριάς» του Μαλακάση, του 1920.
2) «Άποψη», Εβδομαδιαία εφημερίδα οικονομικής ανάπτυξης
Πέλλας, Φύλλο 212, 25 Μαρτίου 2011
Η δημοσίευση του αφιερώματος έγινε την 25η Μαρτίου, με αποτέλεσμα το δεκαεξασέλιδο της εφημερίδας να μοιράζεται ανάμεσα στον Παπαδιαμάντη και τον εορτασμό της εθνικής εορτής. Το αφιέρωμα απλώνεται σε 11 σελίδες, χωρίς προλογικό σημείωμα, ούτε αναφορά επιμελητή. Και σε αυτό ανασύρονται εν μέρει κείμενα από παλαιότερα περιοδικά. Το βασικό κείμενο, έκτασης σχεδόν τεσσάρων και ημίσεως σελίδων, είναι η μελέτη «Ντοστογιέφσκυ και Παπαδιαμάντης: Οι πλούσιοι πένητες» του Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου. Με πλούσιο συγγραφικό έργο ο μοναχός Μωυσής, αρχισυντάκτης του αγιορείτικου περιοδικού «Πρωτάτον», δημοσίευσε την εν λόγω μελέτη στις αρχές του μοναστικού του βίου, Νοέ. 1981, στο αφιέρωμα του περιοδικού «Εποπτεία» για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του Ρώσου συγγραφέα. Αναφέρεται διαδοχικά στο βίο και το έργο των δυο συγγραφέων, ενώ, ως κατακλείδα, τους αντιπαραβάλλει, σημειώνοντας ομοιότητες και διαφορές στις ιδέες τους περί εξευρωπαϊσμού και Ορθοδοξίας. Εκτός από το ενδιαφέρον αυτής καθ’ εαυτής της μελέτης, η αναδημοσίευσή της θυμίζει τη διπλή, όπως και του Παπαδιαμάντη, επέτειο του Ντοστογιέφσκι. Η συνάντηση των δυο επεκτάθηκε και στη σύμπτωση των βιογραφικών τους συντεταγμένων. Γεννήσεις και θάνατοι σε απόσταση τριακονταετίας, καθώς αμφότεροι απεβίωσαν στα 60 τους.
Εκείνο που προκαλεί κάποια σύγχυση είναι η αναδημοσίευση από το περιοδικό «Εποπτεία», ως συνοδευτικής της μελέτης, επιστολής του Λάμπρου Ξηντάρη, με ημερομηνία 28 Ιουν. 1982, όπου καταγγέλλεται λογοκλοπή σε βάρος της μελέτης. Πρόκειται για τη μελέτη της Αθηνάς Καραμπέτσου, με τίτλο «Παπαδιαμάντης και Ντοστογιέφσκη», δημοσιευμένη στην «Νέα Εστία», την 1η Απρ. 1982, ως συμπλήρωμα στα αφιερωματικά κείμενα στον Ντοστογιέφσκι, που δημοσίευσε το περιοδικό κατά το 1981. Σύμφωνα με τον επιστολογράφο, η μελέτη του μοναχού Μωυσή δεν αποτέλεσε μόνο την κυρίως πηγή, αλλά αντιγράφτηκαν ακέραιες φράσεις και ιδέες, χωρίς σχετική παραπομπή. Δεν νοείται αναδημοσίευση παρόμοιας επιστολής χωρίς παράθεση και της επίμαχης μελέτης. Εμείς, πάντως, διαβάζοντάς την, δεν αποκομίσαμε εντύπωση αντιγραφής. Η μελέτη της Καραμπέτσου στηρίζεται σε παράλληλη παρουσίαση των δυο συγγραφέων, δίνοντας έμφαση στον Παπαδιαμάντη. Επιμένει στη μετάφραση από εκείνον του μυθιστορήματος, «Το Έγκλημα και η Τιμωρία», που τότε ακόμη δεν έχει εκδοθεί σε βιβλίο. Ο επιστολογράφος φαίνεται να μην είναι καλός γνώστης του έργου του Παπαδιαμάντη, καθώς ειρωνεύεται τη μελετήτρια, γιατί γράφει τον Ντοστογιέφσκι με ήτα, δηλαδή όπως γράφεται στη μετάφραση του μυθιστορήματος από τον Παπαδιαμάντη. Να θυμίσουμε ότι η φιλόλογος Καραμπέτσου ήταν η υπεύθυνη του μηνιαίου περιοδικού «Σκαπάνη», κατά την πρώτη περίοδο, 1961-63. Επίσης, συγγραφέας βιογραφίας του Αθανάσιου Πάριου.
Ακολουθούν τέσσερα κείμενα μικρότερης έκτασης και διαφορετικής πνοής: Ένα ενδιαφέρον σχόλιο του Νέανθου Θρακίτη για τις ερμηνευτικές έννοιες του ρήματος ποδίζω στη ναυτική και τον Παπαδιαμάντη. Άρθρο του Αρχιμανδρίτη Παντελεήμων Καραλάζου, «Ο κοσμοκαλόγηρος ή ο άγιος των γραμμάτων», όπου διατυπώνεται η άποψη πως η Εκκλησία θα είχε κερδίσει έναν μεγάλο σύγχρονο Πατέρα, αν ο Σκιαθίτης είχε μείνει στο Άγιο Όρος. Όσο για τα όποια πάθη τού μετέπειτα βίου του, τα δικαιολογεί με την παραβολή του γέροντα Παΐσιου: «Όταν μας προσφέρει κάποιος ένα σακί με καρύδια, δεν είναι καθόλου σωστό να διαμαρτυρόμαστε για πέντε – έξι μουχλιασμένα...» Αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Θέμα» το κείμενο του Νίκου Καραμανάβη, «Η τρελλή βραδυά του Παπαδιαμάντη στο Μπαταριά του Μαλακάση», καθώς και τα δυο διηγήματα του Παπαδιαμάντη. Τέλος, κείμενο του Τάσου Παντελίδη, ο οποίος αναδιηγείται μια ανάμνηση του Σταμ Σταμ. Ενώ, ποίημα για τον τιμώμενο συνθέτει η Β. Αντωνοπούλου- Μουλαλή.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Η Εποχή" στις 24/6/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου