«Τα Αρχεία της ΕΜΙΑΝ:
Γενικό Ευρετήριο»
Επιμέλεια-σύνταξη
Στέφανος Δ. Στεφάνου
Ζήσιμος Χ. Συνοδινός
Έκδοση Εταιρείας Μελέτης
της Ιστορίας της Αριστερής
Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ)
Μάϊος 2010
Κατά τα φαινόμενα, ως κοινωνία, αν όχι καθολικά, τουλάχιστον ένα μέρος της, πήραμε τελικά την απόφαση να μην καταστρέφουμε πλέον τα γραπτά τεκμήρια του παρελθόντος. Ούτε στους κάδους απορριμμάτων να τα ρίχνουμε ούτε στην πυρά, κι ας μας διαβεβαιώνουν οι εκάστοτε πυρομανείς ότι δια της πυράς και μόνο θα αγαπηθούν αναμεταξύ τους οι κάθε είδους ασυμφιλίωτοι. Εν ολίγοις, αποκτήσαμε, έστω και μεταφυτευμένη, αρχειακή συνείδηση. Έτσι, άρχισε και στη χώρα μας να ευδοκιμεί η αρχειονομία, όπως συμβαίνει στον λοιπό πολιτισμένο κόσμο. Ακόμη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους κάπως νοικοκυρεύτηκαν, για να σταματήσει να στριφογυρίζει στον τάφο του εκείνος ο ταλαίπωρος, κατ' ορισμένους γραφικός, Γιάννης Βλαχογιάννης, που δεν άφησε τα έγγραφα της Εθνικής Παλιγγενεσίας χαρτί περιτυλίγματος στα χέρια των μπακάληδων. Έως τα αρχεία οργανισμών, σωματείων και λοιπών συλλογικοτήτων άρχισαν να τακτοποιούνται. Ακόμη και ιδιώτες, που είχαν το μεράκι να κρατούν τα τεκμήρια του βίου τους, τα προσωπικά τους ή και τα πάσης φύσεως κοινωνικοπολιτικά, μεταμορφώθηκαν σε συλλέκτες. Κι ας μην είχαν στα νιάτα τους, όταν τα περισυνέλεγαν, την παραμικρή υποψία αρχειακής πρόβλεψης.
Το 1990 ιδρύεται η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, που, σήμερα, αριθμεί γύρω στα 300 μέλη. Δέκα χρόνια μετά, Ιανουάριο 2000, συστήνεται η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) από “34 Έλληνες πολίτες, αγόρια και κορίτσια, μέλη αριστερών νεολαιίστικων οργανώσεων των δεκαετιών του '50 και του '60.” Και τέλος, δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή εφέτος τον Μάϊο, εκδίδεται το Γενικό Ευρετήριο των αρχείων της, ενώ προηγήθηκε, προ διετίας, ένας συνοπτικός οδηγός. Στόχος της Εταιρείας, όταν αρχίζει να συγκεντρώνει αρχειακό υλικό και μέχρι σήμερα, είναι η νεολαιίστικη δράση και συμβολή κατά την εικοσιπενταετία 1950-1974. Είναι μια περίοδος ιστορικά κοντινή. Ωστόσο, στην καθημερινότητα της παγκοσμιοποιημένης, ως λέγεται, κοινωνίας, με τους σημερινούς ταχείς ρυθμούς της, δείχνει περισσότερο του αναμενόμενου απόμακρη. Όσο για τις αριστερές νεολαίες, αυτές φαίνεται να επιβιώνουν ως φαντάσματα του παλαιού εαυτού τους, παρότι οι έντονες νεολαιίστικες διαμαρτυρίες δημιουργούν διαφορετική εντύπωση. Βεβαίως, τα κομματικά αρχεία, που πρώτα αυτά θα συμβάλλουν στην ιστοριογραφία εκείνων των χρόνων, βρίσκονται στα ΑΣΚΙ. Εκεί στεγάζονται, μεταξύ των άλλων, το αρχείο ΚΚΕ της περιόδου 1945-1968, το αρχείο του ΚΚΕ Εσωτερικού, αλλά και τα αρχεία της Νεολαίας ΕΔΑ της περιόδου 1954-1964 και εκείνα της Νεολαίας Λαμπράκη της τριετίας 1964-67.
Σύμφωνα με το Γενικό Ευρετήριο, τα αρχεία της ΕΜΙΑΝ αποτελούνται από οκτώ μεγάλες συλλογές και 23 μικρότερης έκτασης. Ο Στέφανος Στεφάνου, ο πρεσβύτερος των δυο συντακτών του Ευρετηρίου, το θεωρεί ένα μικρό αρχείο. “Εμείς εξακολουθούμε να μετρούμε συνολική ραχιαία όψη των φακέλων μας με λίγες δεκάδες μέτρα, ενώ άλλα αρχεία μετρούν χιλιόμετρα”, παρατηρεί στην ομιλία του, που δόθηκε στο πλαίσιο “επιστημονικής ημερίδας”, με τίτλο «Νεολαία και αρχεία», στις 20 Μαρτίου 2008. Τα πρακτικά της Ημερίδας εκδόθηκαν από την ΕΜΙΑΝ σε αυτόνομο βιβλίο. Ως παράδειγμα ενός μεγάλου αρχείου ο Στεφάνου φέρει το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο οποίο εργάζεται επί μια εικοσιπενταετία ο νεότερος επιμελητής του Ευρετηρίου Ζήσιμος Συνοδινός. Και πάλι ο Στεφάνου, χαρακτηρίζει το αρχείο αρκετά ετεροβαρές, λόγω της κυριαρχίας του εκπαιδευτικού χώρου. Από μια άποψη, αναμενόμενο, δεδομένου ότι το σπουδαστικό κίνημα στη μεταπολεμική και προδικτατορική εποχή υπήρξε κυρίαρχο στοιχείο στο γενικότερο κοινωνικό κίνημα. Υπάρχουν, ωστόσο, δυο τομείς, στους οποίους το αρχείο της ΕΜΙΑΝ διακρίνεται, κι αυτό χάρις στο βίο και την πολιτεία των συγκεκριμένων ολιγάριθμων συλλεκτών: Πρώτον, στα σπουδαστικά και ευρύτερης στόχευσης πνευματικά περιοδικά, δελτία και φυλλάδια. Δεύτερον, στα πρακτικά συνεδριάσεων φοιτητικών οργάνων.
Η κατάταξη των συλλόγων στον τόμο γίνεται κατά μέγεθος, σε τρέχοντα μέτρα ή και αρχειακά κουτιά. Όσο αφορά, όμως, τη συμβολή τους στην Ιστορία της περιόδου, μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλικία του συλλέκτη, που καθορίζει τη δράση του και συνακόλουθα, το περιεχόμενο του ιδιωτικού του αρχείου. Κατά σειρά, πρεσβύτερος είναι ο Δημήτρης Παληός. Το 1956 έφυγε παράνομα από την Ελλάδα για την Ιταλία, σπούδασε στο Ινστιτούτο Γκράμσι και μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Υπήρξε γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη και ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου της, Μίκη Θεοδωράκη. Μάρτιο 1967, με μυστική εντολή του Θεοδωράκη, που πίστευε ότι υπήρχε “σοβαρή πιθανότητα να κηρυχθεί στρατιωτική δικτατορία στη χώρα”, συγκέντρωσε όλο το αρχειακό υλικό του γραφείου του και το έκρυψε. Το 1970, όταν απολύθηκε από την εξορία στη Γυάρο, το φυγάδευσε στην Ιταλία, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2003. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους πολύτιμους πυρήνες του αρχείου της ΕΜΙΑΝ, ιδίως εκείνο το τμήμα που αφορά την προδικτατορική περίοδο. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, σώζεται η εισήγηση του Θεοδωράκη, «Δημοκρατία ή φασισμός», προς την πρώτη τακτική σύσκεψη της ιδρυτικής επιτροπής της Νεολαίας Λαμπράκη, στις 28 Ιουνίου1963. Και για τους συναισθηματικούς, σώζονται δυο μικρά κομμάτια μαρμάρου, φέροντα γράμματα, από τον τάφο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο Α Νεκροταφείο Αθηνών, που άγνωστοι κατέστρεψαν στα χρόνια της Χούντας.
Μετά έρχεται ο λίγο νεότερος ηλικιακά, ο δημοσιογράφος Αριστείδης Μανωλάκος, με τη δεύτερη σε μέγεθος συλλογή. Μέλος της παράνομης ΕΠΟΝ ο Μανωλάκος, πέρασε, μετά τη διάλυσή της, και έλαβε ενεργό μέρος ως στέλεχος στη Νεολαία ΕΔΑ. Στο αρχείο που παραχώρησε, συγκεντρώνονται τεκμήρια για το ελληνικό αριστερό φοιτητικό κίνημα της περιόδου 1953-1977. Συνομήλικος του Μανωλάκου είναι ο γνωστός στο χώρο του βιβλίου Γιώργος Χατζόπουλος. Σχεδιαστής-υφαντουργός, νομικός που ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα, μέλος της παράνομης ΕΠΟΝ και της Νεολαίας ΕΔΑ, ήταν στον φοιτητικό πυρήνα που δημιούργησε και εξέδιδε το περιοδικό «Πανσπουδαστική». Όσο για τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κάλβος», τον ίδρυσε το 1968, επιστρέφοντας από τη Γυάρο. Το αρχείο του καλύπτει τη μακρά περίοδο 1953-1985, με ένα μεγάλο τμήμα για τα ξένα κινήματα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συλλογή δυο επιχειρηματιών σήμερα, των Φιλοποίμενα (Μάκη) Παπούλια και Σπύρου Βεντουράτου, χάρις και στους φακέλους με περιοδικό και ημερήσιο τύπο από το 1949. Η τέταρτη σε μέγεθος συλλογή ανήκει στον ιστορικό Γιάνη Γιανουλόπουλο και αξιολογείται ως πολύτιμη, κυρίως για το υλικό που αφορά την Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ), ιδρυθείσα το 1949, και την ΕΦΕΕ. Πολλά στοιχεία για τον αντιδικτατορικό αγώνα περιέχει η συλλογή Γιάννη Καούνη, μέλους του ΠΑΜ και της συντακτικής επιτροπής του παράνομου περιοδικού «Θούριος», που έβγαζε η οργάνωση ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος. Περισσότερα για την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος των πρώτων μεταδικτατορικών χρόνων εντοπίζονται στο αρχείο που παραχώρησε στην ΕΜΙΑΝ ο τότε γραμματέας της Μπάμπης Γεωργούλας. Πάντως, η μεγαλύτερη συλλογή, 3,7 τρέχοντα μέτρα, είναι του νεότερου της ομάδας, νομικού και στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ξενοφώντα Γιαταγάνα. Η συλλογή του αποτελείται από ποικίλα τεκμήρια, που καλύπτουν την περίοδο 1950-1975. Τμήμα της, αυτό που αφορά την προδικτατορική περίοδο, προέρχεται από στελέχη του αριστερού φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος (Α. Μανωλάκου, Γ. Γιανουλόπουλου, Α. Λεντάκη, Ι. Μπούζεμπεργκ). Φυγαδεύτηκε το 1971 στο Παρίσι, όπου σώθηκε, αλλα, συγχρόνως, χρησίμευσε και στην εργασία μάστερ, που έκανε ο Γιαταγάνας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι με θέμα το ελληνικό φοιτητικό κίνημα της περιόδου 1950-1967.
Το Γενικό Ευρετήριο του τόμου συμπληρώνεται με τις Μικρές Αρχειακές Συλλογές της ΕΜΙΑΝ, όπου καταγράφονται αναλυτικά 23 τον αριθμό. Η αρχειακή καταγραφή ολοκληρώνεται με τέσσερα Παραρτήματα (1. Φωτογραφικό Αρχείο, 2. Αρχείο Προφορικής Ιστορίας, 3. Δελτία και Περιοδικά στην ΕΜΙΑΝ, 4. Οι Δωρητές της ΕΜΙΑΝ) και Αλφαβητικό Ευρετήριο. Συνοπτικά –έχουμε την εντύπωση ελλιπώς– καταγράφεται το Φωτογραφικό Αρχείο, το οποίο “περιλαμβάνει 47 φωτογραφικές συλλογές με 1.500 περίπου φωτογραφίες που αφορούν δραστηριότητες και πρόσωπα από τα χρόνια της έντονης δράσης της αριστερής νεολαίας των δεκαετιών του 1950 και 1960”. Εδώ δημοσιεύονται –και καλώς δημοσιεύονται– κατά αλφαβητική σειρά τα ονόματα των συλλεκτών-δωρητών. Απουσιάζει, ωστόσο, όχι λεπτομερής, αλλά ακόμη και ομαδοποιημένη καταγραφή. Πόσες, για παράδειγμα, φωτογραφίες μπορεί να αφορούν τις κηδείες Γρηγόρη Λαμπράκη και Σωτήρη Πέτρουλα; Ή, επίσης, ποια τα ονόματα επαγγελματιών ή και ερασιτεχνών φωτογράφων, που μπορεί να υπάρχουν στην πίσω όψη των φωτογραφιών; Στις δε σελίδες του τόμου, όπου δημοσιεύονται αντιπροσωπευτικά δείγματα του Φωτογραφικού Αρχείου, οι διευκρινιστικές λεζάντες ρέπουν προς την αφηρημένη γενικολογία. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, «Απεργία πείνας φοιτητών στα γραφεία της ΕΦΕΚ, 1959». Ποιοι εικονίζονται, ονομαστικά ο καθένας, είναι υψηλή απαίτηση. Θα μπορούσε, όμως, να σημειωθεί το πότε ακριβώς μέσα στο 1959 και γιατί έκαναν την απεργία, δύο βασικά στοιχεία που μένουν αόριστα. Εκτός, βεβαίως, αν πρόκειται ποτέ να συνταχθεί ξεχωριστός αναλυτικός κατάλογος του φωτογραφικού αρχείου, όπως αυτός του υπόλοιπου χαρτώου υλικού. Πρέπει, πάντως, να αντιληφθούμε, κυρίως οι ιστορικοί, ότι το οπτικό υλικό μιας εποχής (φωτογραφίες, αφίσες, χαρακτικά κ.λπ.), εκτός των άλλων, αποτελεί, μαζί με τα γραπτά τεκμήρια, πρωτογενή πηγή.
Κατά τα άλλα και αν η επισήμανση για το Φωτογραφικό Αρχείο διαγραφεί ή θεωρηθεί επουσιώδης, η επιμέλεια του τόμου είναι υποδειγματική.
Μ. Θεοδοσοπούλου
Λεζάντα 1ης φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από το Α΄ Συνέδριο της ΕΦΕΕ, «Πανσπουδαστική», φ. 48/ Μάϊος 1964.
Λεζάντα 2ης φωτογραφίας: Στιγμιότυπο από τη Β΄ Μαραθώνια Πορεία, Μάϊος 1964 (Συλλογή Τασίας Κατιρτζόγλου- Χατζάκη)
Δημοσιεύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου